Beskrivelse:
Damflagermus er en middelstor art af de danske flagermus. Dens vingefang er på ca 30 cm og selve kroppen er op til 11 cm. Vægten kan være op til 28 gram, altså en halv pakke gær. Damflagermusen er en fantastisk flyver, der kan flyve med en hastighed på op til 30 km/t. Når den jager insekter over vandoverfladen flyver den tæt på vandspejlet og kan tage insekter, der er på vandoverfladen og dens store fødder kan også fange fiskeyngel, der er lige under overfladen. Føden er mest koncentreret om insekter, såsom myg, stankelben, dag og natsværmere og dag og natsommerfugle.
I september/oktober måned begynder de at finde huler og grotter som har en konstant temperatur igennem vinteren og derfor er Daugbjerg og Mønsted kalkgruber et yndet overvintringssted for mange flagermus også flere arter. Hunnerne kommer som de første til overvintringsstederne og finder sig et roligt sted eller en lille spalte de kan kravle ind i. Damflagermus kan sagtens sidde og sove sammen med flere af sine artsfæller og ind imellem ser man også dens fætter, vandflagermus sove sammen med dem.
Undskyld nu bliver det lidt lummert
Når hunnerne er faldet til ro kommer hannerne til vinterkvarteret. Hunnernes temperatur er faldet fra 37 grader til de omkringliggende temperaturer og damerne er gået i dvaletilstand med få hjerteslag og vejrtrækninger i minuttet. Det udnytter hannerne på det groveste og imens hunnerne er begyndt på deres skønhedssøvn kravler hannen op på hunnerne og voldtager dem. Når han er færdig med den første finder han en ny og laver det samme listenummer og når han ikke gider mere falder han også i søvn. En hun kan sagtens blive bedækket af flere hanner. Men hunnen er ikke blevet befrugtet endnu. Hun gemmer sæden til foråret og først der frigiver hun den til hendes underliv.
Under vintersøvnen vågner de med nogle ugers mellemrum og nogle finder sig et nyt sted at sove. Hver gang de skal vågne bruger de en masse af den opsparede energi på at få varmen igen.
I februar/marts måned begynder de at vågne igen, hanner og hunner flyver ud i skoven, nogle finder et hult træ i nærheden af vand, andre flytter ind i folks huse under taget. Ca. 1,5 måned efter befrugtningen føder hunnen en eller to unger. Hvis vejret i foråret er koldt er vi helt henne i juli måned før hun føder er der god varme i vejret sker det i slut maj/juni måned. Hunnerne er de eneste, der tager sig af ungen eller ungerne og i en alder af 4-6 uger er de klar til at flyve af sig selv. Moderen fodrer dem ikke med insekter men giver dem lov til at die til de selv er klar til at fange deres mad.
Flagermus har en forholdsvis stor levealder, mange 5 til ti år og der er fundet flagermus over tyve år gamle. De har ikke mange fjender i naturen men mår, katte og ugler er dem der oftest tager dem. Mennesket er ikke en trussel da flagermus ofte er aktive når mennesket sover. Vores levevis har dog givet nogle problematikker for flagermus, for nye huse der bliver bygget har meget små muligheder for at flagermus kan komme ind under taget og dermed forsvinder nogle af deres sommersovesteder og vores mangel på vild natur og vandhuller har haft en negativ indvirkning på damflagermus. De seneste års fokus på mere vild natur, vilde haver med plads til insekter og genopretning af vandhuller og små søer har heldigvis vendt den udvikling og det ser ud til at damflagermus er i fremgang. Den er dog stadig en sjælden art i Danmark, så vi må hjælpe den.
Hvad kan vi gøre for at gøre livet nemmere for de flyvende pattedyr.
Giv dem mulighed for gemmesteder i dit hus. Ofte vil du ikke engang bemærke at du har flagermus logerende under taget på nær lidt lort på isoleringen. Det kan også være at du finder vinger fra sommerfugle tæt på dit hus, det plejer at være et tegn på at der er kommet flyvende beboere. På nettet kan man finde opskrifter på specielle flagermuskasser som kan betyde at du får lov til at opleve flagermus som sikrer at du ikke skal rende rundt med røde mygstik hele tiden. (ingen garanti givet). Gør din have til et paradis for insekter og sommerfugle, så kan du i sommeraftener og nætter opleve flagermus der jager både højt og lavt nær dig.
Behandl dem altid med respekt og håndter dem med en tynd handske på. Sygdomme på vores hænder kan slå dem ihjel og deres forsvar er at skrige først, bid bagefter. Hvis man møder en afkræftet flagermus på jorden kan man flytte den lidt højere op, det gør det nemmere for den at starte en flyvning og den kommer væk fra farer som skosåler, nysgerrige hunde og katte på jagt.
Alle Flagermus er totalt fredede og det er ulovligt at dræbe en eller ødelægge deres yngle og rasteområder.
Her er lige et par billeder, blandt andet af en damflagermus som lige er blevet målt og vejet i forbindelse med optællingen 2022
Hi hi hi hi… okay, slip mig!
– Damflagermusen
Så er jeg målt og vejet. Lille, let, blød som velour og med søde øjne – det er mig!
– Damflagermusen
Damflagermusens ambassadør:
Hej, jeg hedder …. og har valgt damflagermusen fordi …
Tjek også mine blog-indlæg/links/andet:
- Test
- Test
Besøg Ambassaden: Daugbjerg Kalkgruber
ARTERNES VIBORG
Tag ansvar for en bedre fremtid. Bevar biodiversiteten, bevar livet.